Af Marianne Rathje og Ole Ravnholt.
Sprognævnet har i den senere tid, fået flere henvendelser om chatsprog og sms sprog er en trussel mod skriftsproget, det er det ikke, men de har valgt at se nærmere på de to slags sprog.
De mest påfaldene og særtræk ved sms og chat sprog er:
1. "rebusskrift" (afsnupning, lydefterligning og lign.): J v ik sæl,hvor de ord,j ka, stamr fra
2. regibemærkninger (ofte omgivet af asterisker): *vinker*
3. forkortelser (akronymer): FASAG ('Falder af stolen af grin'), ASAP ('As soon as possible')
4. smileyer: :-) (standard), :-D (meget stort smil)
Specielt for sms:
5. store begyndelsesbogstaver i stedet for ordmellemrum: DerErFestHosKennethSesVi?
6. anvendelse af karakteristiske fejlgæt i ordgenkendelsessystemer: lovs og lys (for knus og kys)
Chat er en skriftlig komunikation mellem en guppe brugere, uden mærkbar tidsforsinkelse.
Sms er en skriftlig kommunikation mellem den der skriver og modtager, med tidsforsinkelse, da smsén ikke nødvendigvis sendes med det samme eller læses når den modtages.
Begge former for kommunikation, indbyder til uformel skrift, da ingen går op i, om ordene er stavet rigtigt eller om der er sjusket. Begge medier karakteriseres som hurtige medier i forhold til tidligere former.
Da der i smsér er begrænset plads, har det været nødvendigt at udfolde sig kreativt, såsom at bruge forkortelser af ord:
-LOL, 'laughing out loud'
-GH, 'griner højt'
-ASAP, 'as soon as possible'
Er man ikke inkarneret sms bruger, kan det være rigtig svært at forstå og læse forkortelserne.
Desuden er langt de fleste mobiler udstyret med "ordbog", hvilket vil sige, ordbogen kommer med forslag til, hvilket ord man er ved at skrive. Dvs at vil man skrive kys og knus, kan ordbogen foreslå lys og lovs. Mange ændrer det ikke, da de formoder at modtager ved hvad der skal stå.
En anden måde at spare plads på er, at skrive alle ord ud i et, hvor for bogstavet er med stort, eks. JegErTrætIDag.
En tredje mulighed er, at forkorte ordene, eks. oxo(også), R(er),T(til).
Tidligere var det kun til særlige formål man brugte disse forkortelser, som eks. i Q8(Kuwait), Esselte(slt), men nu bliver det brugt både til sms og chat.
Desuden bliver der brugt en lang række regi-bemærkninger for at udtrykke kropssproget og humør, eks. *vinker*, *smiler* osv. eller ved at gentage tegn:
Lllllloooooooooooollllll ( Griner meget højt og længe)
Knuuuuuuuser (Et ordentligt knus).
Der findes også en uoverskuelig mængde smilyer, ;-), :-), :-(....... Som man kan finde forklaringer på, på nettet.
Undersøgelsen har prøvet at finde ud af, om der findes chatsprog og sms sprog i andre medier. de har ikke kunnet finde mange eksempler fra aviser og ugeblade, men tilgengæld på nettet findes forskellige arenaer, hvor de forskellige sprogformer bliver brugt. Et eksempel er fra en spille side, hvor sproget bliver brugt flittigt. Selvom det er de samme der er på siden, altså i princippet privat, er den tilgængelig for alle.
En sidste ting, der bruges flittigt er, lydefterligning, såsom suk, iiiiiiing, snøft...
Det har altså været nemt at finde chattræk i e-medier og privat kommunikation. Men det var vanskeligt at finde chattræk i traditionelle medier og offentlig kommunikation. Enten har chattrækkene ikke bredt sig til andre genrer end beslægtede e-medie-genrer og privat og uformel (e-)kommunikation endnu. Eller også vil chatsproget slet ikke brede sig, men netop kun findes i disse specifikke genrer.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar