fredag den 6. marts 2009

Referat af mediekultur

Her er et referat af Mediekultur, skrevet af Helen Arvad Clemmensen og Lis Faurholt.

Dette kapitel har hensigten at kvalificere og professionalisere de holdninger pædagoger har til deres børn og unges mediebrug.
Kapitlet er ment som et undervisningsforløb, hvor der bliver taget centrale tematikker op.

For kun 50 år siden havde danskerne kun en tv kanal og to radiokanaler. På daværende tidspunkt lyttede familierne til giro 413 hver søndag og så Leif Panduros dramaer, når de blev vist i fjernsynet. Sådan er det ikke mere. Børn har både tv, video og dvdd på værelset. der findes nu mere end et fjernsyn i huset, dvs hvert familie medlem kan se, det de vil, samtidig med, at computeren står tændt.
Desuden har de fleste mobile medier, som de bærer med sig overalt, såsom mobilen, labtop, ipod.
Mobilen f.eks har ikke udelukkende den funktion, som var tiltænkt mere, men nu er den både tlf, mp3, kamera, vække ur, almindeligt ur, ja næsten alt.
Den største forandring i medieverdenen må siges at være, at forholdet mellem modtager og afsender har ændret sig. Fra at det udelukkende er brugerne der er modtageren, er det nu sådan at brugerne er medproducenter.
Der er ikke blot tale om en demokratisering af adgangen til medierne, men udviklingen kræver også helt nye teorier og forståelser.

Børn og unge er dem der hurtigst tager nye medier til sig, hvilket gør forældrene bekymrede. For vil dette nye skade mit barn?
I denne sammenhæng spiller pressen en vigtig rolle, da alle opfatter budskabet forskelligt. Vi voksne ligger ikke under for effektteoriens direkte transport, men det mener nogle at børn gør, så ud fra det, anvendes teorien ofte i forklaringen på børn og unges adfærd. Som eksempel på dette, mener man at når en ung skyder og dræber sine skolekammerater, forklares det som effekten af voldelige video - og computerspil.
det er bekymrende, når debatten udelukkende omhandler beskyttelse af børn, for hvad med de to andre rettigheder. Ifølge FN´s børnerettighedskonvention, skal børn ligeldes have adgang til ressourcer og deltagelse.

Der er stor forskel på opfattelserne af medierne. Nogle fokuserere udelukkende på splatterbilleder og ikke på fællesskabet omkring medierne.
Hvis voksne ikke har øje på fællesskabet, også omkring mobilen, kan det føre til udelukkelse af fællesskabet for barnet, da forældrene ingen forståelse har.

Der forekommer en generationskonflikt i denne medie verden, for på den ene side fortæller foældre/bedsteforældre stolt om deres børns computere - og sms kompetencer, men på den anden side er de tlbøjelige til at afvise disse kompetencers sociale aspekt. Derfor er det vigtigt, at de forskellige professioner arbejder med udviklingen af børn og unges sociale kompetencer, også gennem medier.
Et godt udgangspunkt som teoretisk ramme, er at se på kultur for børn, kultur med børn og børns egen kultur. Indenfor medie er kultur for børn, computerspil produceret af voksne. Kultur med børn er, når børn og voksne laver noget sammen, på computer, det kan være kreative produktioner af tekst, billede og lyd. Børns egen kultur er børneproducerede websites, chat og fællesskaber på nettet.
For børn er internettet idag et fristed, hvor de kan være sammen med andre børn på deres egen alder, som vi skal respektere og ikke overvåge, men være opmærksomme på, at tilbyde information om sikker færden på nettet.
Pædagogernes opgave i forhold til computerspil i institutionen er, at forstå legeværdien er det vigtigste kvalitetskrav, både i forhold til hvad de spiller og hvor længe. Pædagogen skal sikre en kreativ anvendelse af computeren.

Sociale bogmærker: Når en internettet adresse ønskes gemt, kan man gemme den i et bogmærke, hvilket er smart til senere brug, i for eksempel studie sammenhæng. Det er lidt ligesom et online bibliotek.

Flickr: Er en hjemmeside, hvor man kan uploade sine billeder, man kan vælge at gøre dem private, men også vælge at gøre dem offentlige og dele med andre. Forskellem mellem flickr og andre sider er, at denne side er gratis. Desuden kan man eksempelvis "linke" sine billeder ind i sin blog, så bloggen ikke bliver for "tung".

Weblogs: er een webside eller en del af en webside. Forskellen fra almindelige websides og blog, er at bloggen ikke kun er envejskommunikation, men man kan kommentere hinandens tekster og linke til andre blogs eller steder på nettet. Man kan vælge at gøre sin blog privat og så skal læserne inviteres af ejeren.
Der kan desuden laves en nyhedsoplæser, som overvåger de blogs, websites og flickr sider man gerne vil læse, dvs. den giver besked når der er noget nyt, så man ikke behøver at spilde tid på at lede efter nyt.
Sidst men ikke mindst, er det vigtigt at kende til ophavsretten , da alt der ligger på nettet er omfattet af denne lov. Man må altså ikke bare bruge andres værker, som man vil.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar